Hero Image

Ett modernt fritidshus för total avkoppling

I den här artikeln får du läsa om familjen som valde att ersätta sin primitiva sommarstuga med ett modernt fritidshus och varför de släppte planerna på att bygga ett Attefallshus.

Familjen Bede/Boberg består av Stefan, Jill och deras två barn på 10 och 14 år. Till vardags bor de i Haga i Göteborg och på sin lediga tid åker de gärna till sitt fritidsboende i Varberg. År 1999 köpte Stefan en enkel sommarstuga från 50-talet där de spenderat sina somrar, men efter många år ville de skapa sig ett mer modernt boende att kunna åka till även under vinterhalvåret. 

Starten till ett modernt boende 

“Visst kan det vara avkopplande att leva primitivt men efter många år i en stuga där vi la tid på att värma upp huset, diska för hand och tömma utedass kände vi till slut att det var dags för något modernt och bekvämt. För oss har det blivit mer och mer viktigt att kunna koppla av när vi har semester och lägga tid på annat”, säger Stefan Bede.


Innan han träffade sin fru Jill, köpte Stefan år 1999 en stuga i Varberg av sin mammas kusin. Stugan hade sedan den byggdes i början på 50-talet stått på en tomt som arrenderades ut av Varbergs kommun. När Stefan och Jill år 2012 fick möjlighet, köpte de tomten av kommunen.

Stugan har under åren utvecklats lite undan för undan. Utedasset byttes till en separett, separetten byttes till en toalettstol, avloppsrör och kommunalt vatten drogs fram och fiber förbereddes. Till slut fanns alla möjligheter att skapa sig ett riktigt modernt boende.

Skulle bygga ett nytt Attefallshus 

“Vi var helt inställda på att vi skulle bygga ett Attefallshus på tomten, för att få mer yta och tillräckligt med isolering för att kunna vara där även på vinterhalvåret. Vi trodde nog som många andra att det går snabbt och smidigt att slänga upp ett Attefallshus, men Johan Engström på Innerstadens arkitekter påpekade att det krävs ungefär samma mängd handlingar och öppnade därmed för andra tankar”, säger Stefan.

Stefan gjorde en sökning på Attefallshus och såg att Innerstadens arkitekter ritat många intressanta småhus och tog därför kontakt med arkitekt Johan Engström. Tillsammans åkte de ner till Varberg för att titta på tomten, de befintliga byggnaderna och platsens förutsättningar. På plats stod både stuga och lillstuga från 70-talet, vilka båda sett sina bästa dagar.

Arkitekten ser med nya ögon 

Efter att tillsammans ha spånat på flera möjliga lösningar ställer Johan frågan om det finns något som hindrar dem från att bygga ett större hus på tomten. Han ifrågasatte varför de skulle låta sig begränsas av Attefallshusets 25 kvadratmeter, och varför de inte lika gärna kunde ansöka om ett vanligt bygglov och därmed också kunna lägga till några kvadratmeter och öppna för nya möjligheter.

Extra kvadratmeter öppnar för nya möjligheter 

Med ett hus större än 25 kvm skulle familjen få plats med allt de behöver. Därför tog de beslutet att bygga ett hus med 35 kvm byggarea, riva stugan där nya huset skulle stå och att flytta lillstugan. Det var flera aspekter som gjorde detta möjligt och bidrog till att beslutet togs:

  • Tomten tillät permanent boende och låste dem inte till att bygga ett fritidshus.
  • Genom att välja att bygga ett fritidshus minskades kraven på tillgänglighet.
  • Tomten låg inte inom detaljplanerat område vilket gav större frihet i formgivningen.
  • Tomten var på 1005 kvm så det fanns gott om plats att bygga på.
  • Oavsett om du ska ta fram handlingar för ett Attefallshus eller om du väljer att ta fram bygglovshandlingar för annan typ av byggnad, så är det ungefär samma mängd handlingar som ska följa med ansökan/anmälan till Stadsbyggnadskontoret.
  • Om man bygger i lösvirke tar det ungefär lika lång tid att bygga ett Attefallshus som ett lite större hus.

Koll på budget

Anledningen att det blev just 35 kvadratmeter var helt enkelt för att det rymdes inom deras budget. Det är bra att ha ett ungefärligt kvadratmeterpris för att enkelt kunna planera och sätta ihop en budget. Vid denna typ av projekt brukar man räkna på 20-25 tkr per kvadratmeter.

“Jag fick ett fast pris på ritningar och konsultation från Innerstadens arkitekter. Vi hade en bra dialog under hela processen. De talade om vilka delar jag enkelt skulle kunna lösa själv för att hålla nere ytterligare kostnader. De pengar man lägger på en duktig arkitekt har man igen. I det stora hela är den kostnaden försumbar. Du sparar tid och pengar samtidigt som du får mer upplevelse och skönhet tillbaka. För att inte tala om ekonomin i dispositionen av boyta”, säger Stefan.

En hjälpande hand med stora visioner 

“Låt mig vara den jobbiga typen”, sa Johan i inledningen av projektet. Stefan berättar att Johan tog på sig att sköta alla förhandlingar i projektet och att driva dialogen med flera olika parter.

“Det är så mycket man inte tänker på i ett sådant här projekt. Johan har varit en hjälpande hand genom hela processen. Det har också varit han som haft de stora visionerna och gjort att det blivit ett så häftigt projekt. Hade vi gjort detta själva hade det sett ut som ett vanligt hus med en liten altan. Jag tror att vi som lekmän tänker väldigt smalt och smått jämfört med en arkitekt”, säger Stefan.

Huset växer fram 

Familjen hade bara ett krav och det var att det skulle finnas en tvättmaskin i huset, sedan lade Stefan även till en diskmaskin på listan. Johan hade också tankar och tyckte absolut att familjen skulle ha en kamin, så det lades också till på listan.

Stefan och Johan skissade på huset ihop, de ändrade fram och tillbaka, skruvade på detaljer och hittade tillslut den optimala lösningen.

Tillsammans gick de igenom allt från vilken typ av isolering som skulle användas till vilken nyans som väggar och golv skulle ha. Trots att det var ett litet hus som skulle byggas var det nästan lika många beslut som i ett stort hus.

Ett av Johans många tips var den behandling som Stefan och Jill valde till fasaden, en kiseloxidlösning som gör att virket kommer att gråna med tiden och smälta in i naturen med de grå trädstammarna på al och asp runt huset.

35 kvadratmeter är den yta som själva byggnaden tar upp utvändigt. Eftersom att ytterväggarna tar en bit av ytan är entréplanet invändigt 29 kvm. Efterhand togs beslutet att bygga ett loft inne i huset vilket landade på 16 kvm. Det gör den totala bostadsytan till 45 kvm. Mot husets baksida är takhöjden 5 meter och mot framsidan är det 6 meter, vilket skapar en fin volym och gör loftet rymligt med plats för både soffa och säng.

4 favoriter i huset 

  • Carporten som sitter ihop med huset har ett sadeltak medan huset har ett pulpettak. Överhänget över altanen på baksidan går på ett snyggt sätt ihop med carporten och bildar en del av sadeltaket.
  • Utrymmet i hörnet av köket, mellan kylskåpet och spisen utnyttjades för en garderob i sovrummet.
  • Där takhöjden är 6 meter sitter ett stort panoramafönster högt placerat. När man sitter vid matbordet känns det som att hela himlen kommer in i huset.
  • “Det är klart att ni ska ha en balkong”, sa Johan. Nu sitter familjen kungligt på balkongen som är 9 x 2,30 meter och spanar ut över nejderna.

Hela processen från start till mål tog ett år och huset i Varberg stod klart i september 2019. Huset kallas nu för Villa Påfågel eftersom det är vackert, brett och högt men inte så djupt. Detta fritidshus är till för att njutas av och gör det möjligt att fokusera på familjelivet och avkoppling.

Det är också enkelt att ta sig dit, från familjens bostad i Göteborg tar det en timma med bil eller två timmar med tåg och buss. Väskan packas lätt. En bok är allt man behöver ta med sig, sedan väntar total avkoppling.

Vill du läsa mer om familjens hus i Varberg hittar du ytterligare information och fler bilder här.

Fotograf: Almeräng Fotografi